Golden Bay: Pupu Springs, Anatoki Salmon Farm, Český chléb

Golden Bay


Golden bay je velký, ze tří světových stran uzavřený záliv na samém severozápadě Jižního ostrova NZ. Z jihu je ohraničený národním parkem Abel Tasman, ze západu pohořím Abel Tasman, ve kterém se rozprostírá Kahurangi NP a ze severu asi 30km dlouhou písečnou kosou Farewell Spit. V roce 1642 zde kotvil Abel Tasman, který tu chtěl načerpat zásoby, především pitné vody, ale po krvavém setkání s místními maorskými obyvateli odplul s nepořízenou. Zátoku pojmenoval Murderers Bay (Zátoka Vrahů). Zátoka pak ještě několikrát změnila své jméno, aby nakonec po nálezu zlata v Collingwoodu v roce 1850 dostala současný název Golden Bay. Moře v zátoce je poměrně klidné, mělké a na místní poměry také teplé, jeho vody oplývají bohatým mořským životem. Často se stává, že zde na mělčinách v blízkosti Farewell Spit uvíznou při odlivu kytovci, neboť ten v mělkých místech dosahuje několika stovek metrů. Největším městečkem Golden Bay je Takaka (kulturní a obchodní centrum, kde leží i kiwi sad, ve kterém pracujeme), jinak je celá oblast kromě pobřeží a okolí hlavní silnice jen řídce osídlena.


Vyhlídka na Golden Bay
Takaka Village Green
Přístav v Limestone Bay
Přístav v Limestone Bay
Golden Bay, nedaleko památníku A. Tasmana
Západ nad Golden Bay


Pupu Springs

Asi tři kilometry západně od Takaky se nalézají prameny Te Waikaropupu Springs (Pupu Springs) největší sladkovodní prameny na Australoasijském kontinentě. Jedná se o dešťovou vodu vsáklou v horách nedaleko Upper Takaka, pod obrovským tlakem filtrovanou přes vápencové podloží, díky dioritovému předělu vytlačenou na povrch. Věří se, že je to jeden z nejčistších zdrojů vody na světě, dokonce nejčistší pramen na světě, čistější voda je snad už jen v arktických ledovcích. Měřením byla stanovena průhlednost na úctyhodných 63m. Hlavní pramen, který obsahuje vodu filtrovanou v zemských hlubinách přes 10 let, chrlí na jediném místě neuvěřitelných 14-27 kubických metrů křišťálově čisté vody za sekundu. Nedaleko je několik menších pramenů obsahujících povrchovou vodu, setrvávající pod zemí jen něco málo přes rok, napájejících koryto potoka Fish Creek. Nedaleko v moři se pak pod hladinou nachází další dvě taková místa. Odhadovaná velikost podzemního rezervoáru je neskutečných 1,5 km krychlových. Není proto divu že voda ve vodovodním řadu v Takace byla označena jako nejčistších na NZ.
Od parkoviště naše kroky vede nenáročná pěšinka, která po několika lávkách překonává vody potoků a podmáčených částí lesa. Obsahuje naučnou stezku o vzniku deštného pralesa, jak vyrostou nejprve křoviny, které pak poskytnou ochranu před povětrnostními podmínkami vyšším druhům a tak to jde celé dokola, až stojíte v temném lese s mohutnými k obloze se tyčícími velikány. Místy jsou ještě patrné pozůstatky zlaté horečky v podobě z kamenů zbudovaných zídek, svádějících vodu na síta zlatokopů. Přicházíme na místo, kde se před námi z ničeho nic otevírá řeka vyvěrající ze země. Pro představu je mohutná asi jako Vltava v Českých Budějovicích, nebo Lužnice v Bechyni. Hloubku lze díky čistotě jen velmi těžko odhadnout (podle tabule je to necelých 7m), pod hladinou vidíme království zelených vodních rostlin a sem tam zahlédneme stín ryby. Na ochozu je zbudováno vodní okno se soustavou zrcadel umožňující nahlédnout do vodního světa. Dlouho tu stojíme ohromeni tímto zázrakem přírody a pozorujeme měnící se intenzitu vyvěrající vody. Po cestě zpět ještě obdivujeme vedlejší pramen s písčitým dnem a poetickým názvem Dancing Sand. Opravdu to vypadá, jako by písky u dna tančily mezi zelenými rostlinami. Celé území je posvátné pro původní maorské obyvatele, kteří si jsou a vždy byli dobře vědomi významu dobrého zdroje pitné vody pro člověka. Proto je zde zakázáno koupání, dokonce se vody byť jen dotknout.


Dancing Sand
Hlavní pramen


Hlavní pramen


Anatoki Salmon Farm

Nedaleko našeho sadu kousek proti proudu Anatoki river na začátku údolí zařezávajícího se do okolních hor leží lososí sádky s rybníkem napájeným čistou vodou z řeky. V neděli těsně po našem příjezdu je zde akce, při které prodávají 1 Kg čerstvého lososa, kterého si sami vylovíte za 15 dolarů. Neváháme a spolu s našimi spolupracovníky česko-estonským párem Matějem a Nellou vyrážíme zkusit naše rybářské štěstí a umění. I když o umění se dá mluvit těžko a o štěstí už vůbec, neboť lososí potěr putuje z jedné nádrže do druhé, záleží na jejich velikosti, krmený stále stejnými granulemi, aby až doroste požadované velikosti, byl vypuštěn do přilehlého rybníka, kde ho pak lovíte na vyfasovanou udici s korálkem ve tvaru granule místo návnady. Je pěkné nedělní dopoledne a malé parkoviště před lososí farmou je téměř zaplněno. Chvilku pozorujeme chlapíka krmícího lososí potěr v nádržích, který na každou lopatku granulí reaguje mocným zavířením vody, pak fasujeme nezbytnou udici s korálkem, podběrák, krabici na ulovené ryby a osten určený k jejich usmrcení. Pro začátek se spokojíme s jedním prutem, s tím, že se o něj budeme střídat, dokud neulovíme nedělní oběd. Na břehu rybníka je živo, všude kolem jsou rodinky s dětmi a další rybáři, kteří tahají z vody jednoho lososa za druhým. Není se co divit, neboť díky čisté vodě můžete krásně vidět kolik ryb pod hladinou je. Zanedlouho zjišťujeme, že losos není zas úplně pitomá ryba a i když zareaguje na pohyb háčku s korálkem, posléze zjistí, že je to přece jen kus plastu a do návnady se nezahryzne. Rozhodneme se zvýšit šance na ulovení nafasováním dalšího prutu, s tím, že když nebude zbytí, strategii ještě vyšperkujeme nákupem pytlíku skutečných granulí, k zamaskování té plastové. Ještě než nahodíme právě přinesenou druhou udici, Nella úspěšně zasekne tu první a už tahá lososa ke břehu. Rychle jí pomáháme podběrákem a ukládáme zmítající se rybu do připravené krabice. Mým úkolem je lososa usmrtit, Matěj mi lososa přidrží, aby se tolik nemrskal, a já mu proženu kovový osten hlavou. Pak vítězoslavně kráčíme zpět k restauraci a recepci. V recepci nám přepravku zváží, zeptají se, co mají s ulovenou rybou udělat. Na výběr je několik možností, od toho odnést si rybu celou, přes nafiletování, steakování, až po grilování nebo zauzení. My volíme grilování/uzení filetů na pepři s citronem. Klárka ještě chlapíkovi za pultem říká, že si nejsme tak úplně jisti tím, zda je ryba skutečně mrtvá, ten jen nadzdvihne víko bedny, mrkne dovnitř a s úsměvem odvětí, že tahle tak rozhodně vypadá. Příprava trvá zhruba tři čtvrtě hodiny, čas nám rychle uteče nad sklenkou studeného nápoje ve stínu restaurace za příjemné kulisy jazzového tria hrajícího pohodovou muziku přímo mezi stoly. Čerstvý losos je jednoduše vynikající!


Ta koza, ta už mě vůbec neposlouchá
Multilingvní uvítání
Sádky
Rybářova dcera
Smrt, vražda, zabití

Mrtvý losos
Živá kapela
Mňam!



Český chléb

Po vzoru našeho předchůdce Franty a našich česko-estonských spolubydlících se pouštíme do výroby domácího chleba. Postupujeme podle několika receptů nalezených na internetu a receptur již vyzkoušených našimi kolegy. Musíme trochu improvizovat, protože nemáme kvásek a nepodařilo se nám sehnat žitnou mouku. Nakonec se nám daří vypracovat pěkné těsto, které po hodině krásně vykyne. Trochu ho zpracujeme a vyklopíme do hlubokého pekáčku, který má přibližný tvar bochníku, strčíme do trouby a čekáme, jak se experiment povede. Jsme mile překvapeni, bochník má pěknou křupavou kůrku a chutná i voní podobně jako chléb, na který jsme v našich končinách zvyklí. K dosažení dokonalosti nás však čeká ještě dlouhá cesta!




Žádné komentáře:

Okomentovat